У децембру, 2013. године школу је посетио тадашњи министар просвета Томислав Јовановић са представницима Јапанске амбасаде и Просветног прегледа. Приликом посете, уважени гости поклонили су школској библиотеци  значајан број вредних књига.

У оквиру школског развојног плана и пројекта Одржива Еко школа као начин живљења са темом „Знамените личности наше прошлости“, реализован је пролећни карневал, 2015. године. Својом масовношћу, креативношћу и маштовитошћу топло је дочекан од становника Борче. Овај карневал осмишљен је заједничким радом ученика, наставника и родитеља. Шетња ученика улицама насеља унела је нов садржај у живот Борче и изражена је жеља да његово одржавање постане традиција.
У  оквиру програма „Унапређење људске сигурности“ наша школа се укључила у пројекат „Град добрих домаћина“. Ученици и наставници су након посете Пријепољу, Прибоју и Новој Вароши у марту месецу, приредили пријатељски дочек гостима из ОШ „Живко Љујић“ из Нове Вароши. Током боравка у Београду, у мају 2015. године, петнаест ученика Нове Вароши смештено  је код својих другара у Борчи. Они су заједно ишли на излете, такмичили се у спорту, учествовали у различитим радионицама а такође су посетили и знаменитости нашег града. Овај програм финансирао је фонд Уједињених нација за људску сигурност а организатори сусрета су Канцеларија Владе Републике Србије за људска и мањинска права. Том приликом нашу школу су посетиле координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Соларно и директорка Канцеларија Владе Републике Србије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

rade drainac

У оквиру акције под називом „Зелени траг“, која је покренута 2011. године, сваке године ученик генерације и спортиста генерације засаде дрво у школском дрворишту.
Школа је домаћин такмичења рецитатора, општинског такмичења из књижевности, градског такмичења из биологије и републичког такмичења из свих страних језика.

Континуирано се ради на уређењу ентеријера и екстеријера школе у складу са финансијским средствима, а све у циљу стварања што бољих и пријатнијих услова  за боравак у школи како ученика тако и запослених и родитеља. У претходном периоду извршена је санација санитарних чворова у старом делу зграде, бетониран је плато испред улаза за ученике млађих разреда, изграђена је атлетска стаза и залетиште за скок у даљ, у току је и изградња терена за мали фудбал, реновирана је велика фискултурна сала и библиотека. Урађена је санација крова и ограде у школском дворишту.
Школа је опремљена  савременим системом видео надзора.

Локација школе је веома повољна и обухвата ученике из различитих делова Борче.
Праву афирмацију ученици и школа стичу на јавним приредбама, на нивоу школе, у општини и граду. Ученици школе освојили су многе награде на савезним, републичким и градским такмичењима из свих наставних предмета.